Inici

 


Definició


El Toc-Bol consisteix en un joc de pilota que es realitza entre dos equips, cadascun d'ells format per 6 jugadors.


La puntuació s'obté impactant la pilota al panell de l'equip contrari. Al moment que la pilota fa impacte, el panell s'il·lumina i fa soroll.


Aquest joc va ser ideat per Manel Núñez, persona dedicada a l'activitat física i esportiva, tant com a practicant com, més tard, com a professor d'educació física.


La idea del joc va sorgir pensant en un joc físic que s'adaptés a tots els nivells, edats i sexes, que pogués ser practicat per persones amb ganes de fer una activitat física tenint la certesa que es respectaria la seva integritat física i les seves capacitats.


Tenint en compte aquestes característiques de seguretat i no agressivitat, el Toc-Bol és un joc molt adient per les persones amb qualsevol tipus de discapacitat.


La pràctica del joc fins al moment present així ho ha demostrat, i també ha servit com a experiència per tal de fer petites adaptacions per poder ser practicat per persones amb diferents discapacitats i diferents nivells d’afectació.


Generalitats


El joc es realitza entre dos equips formats per sis jugadors i sis suplents, de manera que es puguin anar canviant. Els equips poden ser mixtes.


La pilota cal que sigui d'un material tou, amb un diàmetre de 45 cm que es redueix fins a 30 cm. quan l'esport és practicat per nens de menys de 9 anys.


La pilota es pica enlaire amb les mans i no es pot llançar.


No és permès d'empènyer, agafar ni colpejar als jugadors de l'equip contrari. Es penalitza la falta de respecte cap als jugadors, l'àrbitre o el públic i les accions que representin un risc per la integritat de les persones.


El terreny de joc té unes dimensions, aproximadament, de 26 m. de llargada per 20 m. d'amplada i ha de ser una superfície plana, ferma i sense obstacles.


Els panells són d'un material lleuger i resistent, d'un metre d'amplada per seixanta centímetres d'alçada. Disposen d'un sistema electrònic que detecta l'impacte de la pilota i emet senyals lluminosos i acústics. Es troben situats a 3.30 m. d'alçada.Objectius


  - La creació d'un nucli de treball a Creixell, aprofitant les instal·lacions municipals i organitzant concentracions dels diferents grups anomenats anteriorment a nivell comarcal, en principi, per la pràctica del joc i després començant amb algun tipus de competició (condicionada).


  - Esdevenir un referent esportiu i social al municipi, la regió i el país.


  - Instaurar hàbits de vida esportiva i sana a la població des de la seva joventut


  - Millorar la qualitat de vida i les relacions socials de la població mitjançant la pràctica esportiva.


-Esdevenir una eina formativa per les escoles.

- Proporcionar a les persones amb discapacitats un mitja per fer esport com a mitjà de vida saludable, especialment a aquelles persones que no fan cap esport o tenen problemes de mobilitat.


  - Continuar amb el desenvolupament del joc mitjançant la creació d'una escola d'entrenadors, àrbitres, jutges, cronometradors, etc.