Història

 






































Història de la creació del joc


El Toc-Bol es va patentar l’any 2001 pel tècnic esportiu de Creixell, Manuel Núñez que en va ser el creador.


En Manuel Núñez ha estat tota la vida dedicat a l’activitat física i esportiva, participant als campionats d’Espanya de gimnàstica artística esportiva, practicant Atletisme, Judo… en una primera etapa com a esportista i més tard va continuar dins l’ensenyament com a professor d’educació física.


La Federació Espanyola de Taekwondo el va contractar com a preparador físic de l’Equip Nacional i Olímpic Espanyol, així com dels becats del C.A.R. de Sant Cugat del Vallès, en el període 1989-2004, al final del qual, li van concedir la medalla d´or al mèrit esportiu.


Paral·lelament va ser contractat per l’Ajuntament de Creixell per portar l’àrea d’esports del mateix municipi.


Es durant aquesta època quan sorgeix la idea del Toc-Bol, pensant en un joc físic que s’adaptés a tots els nivells, edats i sexes de tots aquells que volien fer activitat física tenint la certesa que es respectaria la seva integritat física i es respectarien les seves capacitats.


Per tal que el joc es pogués practicar al municipi i tothom s’hi sentís integrat, s’havia d’evitar al màxim les lesions i això es volia aconseguir de la següent manera:


Pilota tova especial

Reglament del joc

Grups mixtes



Perquè el joc fos més motivador va cercar elements innovadors i atractius i va pensar en unes porteries que fossin espectaculars, i així van sorgir els panells que quan la pilota hi fa contacte, fan soroll i llum.


Per a aconseguir-ho es va posar en contacte amb el responsable del departament de biomecànica del C.A.R. ( Xavi Balius). En Manuel li va explicar la idea, i llavors es va desenvolupar tot el sistema electrònic que actualment tenen els panells del Toc-Bol.


Pel que fa a la resta dels materials, es va trigar temps fins trobar el més idoni per cada element, com ara la pilota, les equipacions dels jugadors, etc, necessaris per a la pràctica del Toc-Bol.


Aquest joc es va començar a practicar tant al C.A.R. com a Creixell i els alumnes eren nens, esportistes d’elit, personal del propi C.A.R., adults i gent gran. 



En el transcurs d’aquests anys s’han fet demostracions del joc en diferents llocs:


Institut Guttmann

Ceip Molí de Vent de Torredembarra

Ceip Sant Pere i Sant Pau de Tarragona

Poliesportiu Municipal de la Pobla de Mafumet

Casal Municipal de Creixell

Ceip Teresina Martorell



A l’institut Guttmann es va fer una adaptació per jugar amb un grup de nens amb cadira de rodes.


Al Casal de Creixell es va fer una demostració filmada per tv3, partit demostratiu entre alumnes de l’IES La Torre de Torredembarra i un grup d’estudiants americans.


Al Ceip Teresina Martorell es practica com a innovació esportiva des de l´any 2006, i a la festa de final de curs, es va fer una demostració oberta a tot el municipi i comarca on hi van participar mestres del centre, del CEE Garbí i jugadors de Creixell que practiquen habitualment el Toc-Bol.


També s'ha iniciat aquest esport al pavelló olímpic de Reus.


A la temporada 2008-2009, el joc va ser inclòs com activitat en els programes de l'esport a l'escola i a les jornades per a discapacitats organitzades pel Consell Comarcal.


Aquesta entitat, al 2009, va atorgar un premi al Toc-Bol, per "la incorporació de noves pràctiques esportives o l'augment significatiu de practicants al seu àmbit".


També un primer premi, com a finalista a la categoria "Entitat o persona que hagi destacat per la seva dedicació en el foment de l'esport per a discapacitats".

1er Premi Auriga Fuscus 2ª Edició